Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Rejestracja czlonkow w jakiejkolwiek grupie/kosciele wyznaniowym powinna byc przejrzysta i zgodna z przepisami prawa.
Prawo i jeg przepisy mowia wyraznie, jakie formalnosci musza byc spelnione, aby zameldowac czlonka. I trzeba sie do tego stosowac, gdyz inaczej bedzie przyjmowanie pieniedzy traktowane jako wyludzanie.

W Norwegii religia rzymsko-katolicka jest jedna z wielu religii. I jestem pewna, ze nikt nie zadaje sobie pytan " dlaczego tutaj tak nagle duzo katolikow". Wiekszosc ludzi zyjacych w krolestwie ma zdrowe podejscie do religii i nie jest na tropie teorii spiskowej w sprawie katolikow.
Co byc moze jest nie do zaakceptowania dla wielu tutaj sie wypowiadajacych.

Dzisiaj czytalam, ze nawet buddysci zostali meldowani jako katolicy. Zobaczymy jak sie sprawa potoczy dalej i jakie beda rezultaty sledztwa.

Gwoli scislosci:

Kong Harald nie jest glowa kosciola norweskiego DnK ( poprzednie znanego jako statskirke ). Po zmianach prawnych w 2012 stracil krol formalna role jako zwierzchnik kosciola.
Ale nadal musi byc byc czlonkiem Den norske kirke.
Zmiany spowodowaly, ze nie on wyznacza biskupow i nie on sprawuje role nadrzedna/kontrolna.

I konczac: to kto jest biskupen w diecezji w Oslo nie ma zadnego znaczenia dla sprawy. Norweg czy polak, filipinczyk czy meksykanin. Sprawa traktuje o niezgodnej z przepisami rejestracji czlonkow i przywlaszczeniu pieniedzy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(prestissio)
Nowicjusz
viola704 napisał:
Jesteś pewien ,że to wyłudzenie? Ja nie . Uważam, że Norwedzy nie chcą przyjąć do wiadomości, że jest tak dużo katolików. Do których ty pewnie nie należysz.Na chłopski rozum, żeby sie zarejestrować trzeba podać numer personalny. Skoro jesteś pewien ,że to wyłudzenie to oczywiście posiadasz informacje skad biskup wziął te wszystkie numery personalne?

Jestem od kilkunastu lat apostata. Nigdy nie bylem w kosciele w Norwegii a jakims cudem otrzymalem pismo z kurii z odpowiednim kodem bym mogl be/avkrefte swoj status. Korespondencje otrzymalem w styczniu a wiec po wybuchu afery z nielegalna rejestracja. Jestem przekonany, ze bez tego zapewne nigdy bym sie nie dowiedzial iz jestem przypisany jako katolik.

Krotkie implikacja - Jezeli zostalem nielegalnie zarejestrowany i za moja osobe kosciol pobieral pieniadze to jest to w swietle prawa wyludzeniem.

Mysle, ze norwegow niewiele obchodzi ilu tu jest katolikow, a gmina wyznaniowa z pewnoscia otrzymala liste obywateli polskich zarejestrowanych w Norwegii z Folkeregister i a priori "wcielila" ich w swoje szergi jako katolikow. Moja teze potwierdza list z kurii.

Nie wiem z kim chcesz sie jednoczyc i w jakim celu, na szczescie to nie Polska i wiece z poparciem dla biskupa slabo obchodza tutejsza policje i rzadzacych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(jacalb)
Wiking
No to do kościoła, podziękować Bogu za chytry kler i święte wojny. Czy potrzebne są gmachy, składanie rąk i klęczenie do wiary w Boga? Czy potrzebna celebra ociekająca bogactwem i wmawiająca ludziom że szczęście to grzech? Religia to tylko narzędzie w rękach chciwych ludzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
viola704 napisał:
Po co pisać jakieś wywody bez sensu. Zamiast tego chwycić za klawiaturę i potwierdzić , że jest się katolikiem na www.katolsk.no Pokażmy Norwegom ilu nas tak naprawdę jest. Oni myślą,że nas nie może być tak dużo, bo przecież rodowity Norweg jest jest cztery razy w swoim życiu w kościele> Pierwszy raz- jak go chrzczą, drugi- kiedy ma bierzmowanie bo trzeba zebrac duzo kasy i prezentow , trzeci- na swoim ślubie i to nie zawsze, czwarty na wlasnym pogrzebie.
LUDZIE PRZECIEZ ZAWSZE W TAKICH CHWILACH POTRAFIMY SIE ZJEDNOCZYC!

No to chwytaj, jednocz się i potwierdzaj...

ALE CO MI DO TEGO???

Poza tym, że to troszeczkę jak nawoływanie do zacierania dowodów przestępstwa.

Złodziej jest złodziejem i tyle, ponosi ryzyko zawodowe wynikające z przedsiębranego działania.
Jeśli podejmujesz decyzję, że robisz wałek, to świadomie podejmujesz ryzyko że Cie dupną.
I wsadza do tak głębokiej wieży, że żeby znaleźć własny tyłek będziesz potrzebowała latarki, kompasu i mapy sztabowej.

Zresztą sytuacja Pana Biskupa wcale nie jest taka zła. Przecież chyba go nie posadzili... No to jakby co zawsze może prysnąć do Polski i poprosić o azyl polityczny. Jako prześladowany za Wiarę. Władze Kotolandu na pewno mu azylu udzielą, a Konferencja Episkopatu wspólnie z Jedynym Właściwym Radiem natychmiast podejmie starania, aby wynieść na ołtarze świętego Męczennika.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
a co to Polska przechowalnia dla norweskich zlodziji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
wrzeszczot napisał:
a co to Polska przechowalnia dla norweskich zlodziji

Nie złodziej tylko Kapłan prześladowany za wiarę...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
SENTEX napisał:
viola704 napisał:
Jesteś pewien ,że to wyłudzenie? Ja nie . Uważam, że Norwedzy nie chcą przyjąć do wiadomości, że jest tak dużo katolików. Do których ty pewnie nie należysz.Na chłopski rozum, żeby sie zarejestrować trzeba podać numer personalny. Skoro jesteś pewien ,że to wyłudzenie to oczywiście posiadasz informacje skad biskup wziął te wszystkie numery personalne? zeby sie zarejstrowac pdac numer personalny ja nie podawalem i mnie zarejestrowali to jawne oszustwo jakich pelno w kosciele katolickim, a co do ilosci katolikow to nie sa katolicy tylko z nazwy na dzien dobry kazdy z tych pseudo katolikow zaprzecza wlasnej wierze wiec skoncz glupa babo pseudo katolicka pisac o ilosci- to tak jakbys pisala o ilosci bydla zagonionego do zagrody na ranczu w stanie Texas -- zreszta obecny kosciol to taka zagroda ktora nie ma nic wspolnego z wiara to udawanie czegos przed innymi

zapodaj jakiegoś linka gdzie to można sprawdzić...
sprawdzę siebie ....ok....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mamrot66)
Wiking
Zaprawdę powiadam Wam Najdostojniejsi Siostry i Bracia Norwegowie,
- godne to i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne obnażać prawdziwe oblicza kościelnych szamanów, oszustów, seksualnych dewiantów, społecznych pasożytów, specjalistów od interpretowania życzeń Pana Stwórcy Wszechrzeczy, znawców niepokalanych poczęć i wiecznych dziewictw, którzy na twarzach noszą o wieków faryzejską maskę pokory oraz pobożności, w ustach świętobliwie pieszczą słowa miłości, miłosierdzia i przebaczenia, ale serca zawsze mają kamienne i zimne, dusze pychą i rozpustą, zaś usta obłudą i hipokryzją wypełnione a dłonie wiecznie głodne mamony. Rzymski katolicyzm jest szkołą szalbierstwa, hipokryzji i cynizmu. Toż to ten ewangeliczny „Wielki Babilon, matka wszetecznic i obrzydliwości ziemi. Tej ziemi! Nie ma kłamstwa, na które nie byliby gotowi, gdy chodzi o zwalczanie przeciwnika; nie ma bredni, której by w swoje owieczki (i baranki) nie spodziewali się wmówić. Sprowadzają walkę do tumanienia i terroryzowania najciemniejszych w nadziei, że w ten sposób zawsze będą mieli większość.
Czyż jego wyznawcy nie słyszą „głosu z nieba mówiącego: „Wyjdźcie z niego, ludu mój, abyście nie byli uczestnikami jego grzechów i aby was nie dotknęły plagi na niego spadające. Bo grzechy jego narosły aż do nieba i Bóg przywołał na pamięć jego niesprawiedliwe uczynki" (Ap 18. 4).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(Crow)
Nowicjusz
Bo wiara jest dla ludzi ktorzy nie potrafia sami myslec.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Crow napisał:
Bo wiara jest dla ludzi ktorzy nie potrafia sami myslec.

Crow, nie próbuj kolego być mądrzejszy od Papierza. Papierz w kwestiach wiary jest nieomylny, a gdy zapytano Papierza Aleksandra VI jaka wiara jest najlepsza dla Kościoła ten odparł: Najgłupsza, im głupsza, tym lepsza...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok